Może się wydawać, że pszczoły nie są praktycznie potrzebne w środowisku naturalnym, bo kojarzą nam się tylko z zapylaniem kwiatów i miodem. No właśnie, ten pierwszy czynnik jest strasznie ważny dla ludzkości. Może nam się wydawać, że te insekty są niepotrzebne. O pszczoły trzeba dbać, a nie doprowadzić do ich wyginięcia. Słyszało się także o przypadku, że ludzie pisali petycje, aby uśmiercić te insekty. Odpowiedzmy sobie zatem na pytanie co takiego nam dają pszczoły?
Trzeba sobie o tym powiedzieć, że 71 gatunków jest zapylanych przez pszczoły. Zapylają także rośliny, które mają właściwości lecznicze, które z kolei są stosowane w lekach. Wyobraźmy sobie co by się stało, jeśli pszczół by zabrakło? Z pewnością nie byłoby tylu skutecznych ziół. Nie jedlibyśmy ani warzyw ani owoców, które wymagają zapylenia pszczół. Wątpliwe, że ludzie znaleźliby inne rozwiązanie. Kiedy zabraknie pszczół to kwestia czasu, że zdołamy bez nich przeżyć. Pszczeli jad leczy choroby reumatyczne i alergiczne. Koniec życia pszczół oznaczałoby, że te leki zniknęłyby z półek w aptekach, co oznaczałoby gehennę osób, które walczą z tymi chorobami. Wymieranie pszczół powodują nowoczesne metody ochrony roślin. Wiadome, że rolnicy chcą je uchronić przed innymi insektami, ale to także broni pszczołom dostęp do zapylania roślin.
Pszczoła miodna jest obecnie niemal jedynym zapylaczem drzew i krzewów owocowych. Jej udział w zapyleniu wynosi około 90 proc., pozostałe przypadają na inne owady, np. trzmiele i pszczoły samotnice dziko żyjące oraz muchówki. Znaczenie pszczół w zapylaniu drzew i krzewów owocowych nie ogranicza się tylko do wzrostu plonów, wpływają one również na ich jakość. Pszczelarze zauważyli problem, ale wyniki badań ciągle są utajniane. Każda pszczoła jest na wagę złota, bo to od niej zależy czy będziemy w stanie przeżyć dłużej. Kiedy zabraknie pszczół eksperci przewidzieli, że zostaną nam 4 lata życia.
Jeżeli pszczoła nie zapyli jabłoni, wiśni, czereśni, gruszy – owoców będzie o połowę mniej. Zapasy wystarczą na nie więcej niż na 4 lata. Można by kombinować jak się odżywiać nie wprowadzając w to owoców i warzyw. Nie jest to możliwe z tego względu, że warzywa i owoce zawierają wszystkie substancje odżywcze potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wyobraźmy sobie sytuację co się stanie, kiedy pewnego dnia ich zabraknie.
Sytuacja owadów zależy od wielu czynników, m.in. chorób i obecności pasożytów, np. inwazyjnego roztocza Varroa destructor, które pojawia się w hodowlach na całym świecie, osłabia pszczoły i może wśród nich roznosić choroby wirusowe i bakterie. Odporność pszczół zależy natomiast m.in. od jakości pokarmu i kontaktu ze szkodliwymi substancjami. Stosowanie środków owadobójczych w rolnictwie jest szkodliwe dla pszczół, bo praktycznie je zabija. Nawet jeśli uważamy, że nie były stosowane te środki na rośliny, które wymagają zapylenia a stosowaliśmy ten środek w sąsiedztwie to nie mamy 100 % pewności, że ten środek nie dosięgnął pyłki kwiatów.
Środowisko naturalne żyje w symbiozie, krótko mówiąc coś zależy od czegoś. Od pszczół zależy, czy kwiaty zostaną zapylone. Czy kwiaty zostaną zapylone zależy nasze życie, bo niedostateczne dostarczenie organizmowi składników odżywczych może się źle skończyć.